Hem » Sevärdheter » St Nikolais kyrka

St Nikolais kyrka

St Nikolais kyrka, eller Niguliste som den även kallas, är en medeltida kyrka belägen vid Dombergets fot i centrala Tallinn. Kyrkan är dedikerad och har fått sitt namn ifrån helgonet Sankt Nikolai, ledaren för fiskare och sjömän.

Kyrkan byggdes till en början redan på 1200-talet men den fick sitt nuvarande utseende under 1400-talet när sidorna utvidgades och taket höjdes för att den skulle bli en fullstor basilika. Det sattes upp en gotisk spira på toppen av kyrktornet år 1515 och rejäla renoveringar skedde under 1600-talets slut då man förstärkte byggnadens alla delar. Man bytte då även ut den gotiska spiran mot en ny, med mer barock stil. Det är även den som fortfarande finns kvar än idag.

Idag är tornet 105 meter högt. Kyrkan blev dock delvis förstörd i och med bombningar av Sovjetunionen, som Tallinn var en del av då, under det andra världskriget. Stora delar av kyrkans interiör förstördes även under striderna men man lyckades evakuera de mest åtråvärda och berömda skatterna innan de hann förstöras. Efter bombningen av kyrkan så pyste det rök från kyrkan i över en månad. Kyrkan skadades dock ytterligare en gång, av en brand år 1982 då stora delar av taket förstördes. Efter att man har återuppbyggt kyrkan så fungerar den nu som ett konstmuseum och en konserthall och är alltså ingen aktiv kyrka längre.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.