Sankt Olavs kyrka
Sankt Olavs kyrka är ett av de mest kända landmärkena i Tallinn och en symbol för Estland. Kyrkan är uppkallade efter den norske kungen Olav den helige och kyrkan heter Oleviste Kirik på estniska. Kyrkan har en rik historia och den har stått på sin plats ända sedan 1100-talet.
Sedan dess har den dock blivit utbyggd och renoverat genom åren. Omkring sekelskiftet mellan 15- och 1600-talet färdigställdes ett torn som mäter 159 meter upp i luften vilket gjorde det till världens högsta byggnad under ett antal år på 15- och 1600-talet. Tornet förstördes dock till viss del i en brand år 1625. Nu för tiden mäter tornets högsta punkt 123 meter. Även den övriga kyrkobyggnaden har renoverats och byggts ut under åren. Under 1500-talet renoverades den rejält och fylldes med nya konstskatter.
Efter andra världskrigets slut fram till Sovjetunionens fall år 1990, det vill säga under det kalla kriget, så användes tornet som en övervakningspunkt och som radiomast av underrättelsetjänsten KGB. Sedan dess har kyrkan återigen öppnat för allmänheten och den är fortfarande aktiv och fungerar som en baptistkyrka.
Som turist kan du besöka både den vackra kyrkobyggnaden och ta dig upp i tornet. Därifrån har du en fantastisk panoramavy över hela den gamla staden och över vattnet. Det kostar 30 estniska kronor att klättra upp i tornet och möjligheten finns mellan april och november. Bäst görs det under en klar och solig dag då utsikten är som magnifik.