Hem » Information » Stadsdelar och områden i Tallinn

Stadsdelar och områden i Tallinn

Tallinn består av flera olika stadsdelar eller linnaosad som det heter på estniska. I stadens västra delar ligger ett område som heter Mustamäe som främst byggdes upp under tiden då Sovjetunionen styrde i landet. Det är ett höghusområde som påminner om de miljonprojektetområden som finns runt om i Sverige. Här ligger även stadens tekniska högskola och en teknologipark, kallad tehnopol, har börjat växa fram. Mustamäe är inget vanligt utflyktsmål för turister och det är egentligen inget värt att se.

Längst ut i stadens östra delar ligger ett lummigt och grönt villaområde som heter Pirita. Här finns stadens största gästhamn och tar du dig till Tallinn med egen båt så är det med stor sannolikhet här du hamnar. Här ligger även stadens största badstrand och flera stora parker. Bland annat finner du den botaniska trädgården här. Här flyter även områdets största flod, Piritafloden, och det är överlag väldigt vackert. Hit kommer mycket turister, framförallt under sommarhalvåret.

Nordväst om stadens centrum ligger Pöhja-Tallinn och det omfattar ett antal olika mindre stadsdelar som dock inte lockar särskilt många turister. Här finns många riktigt gamla trähus och är du intresserad av dessa kan det vara värt att ta sig hit.

Sedan utgörs stadens centrum och stadskärna av ett antal olika stadsdelar och den som främst lockar turister och där även flera av de populäraste hotellen ligger är Gamla stan. I Gamla stan finns allt det du vill hinna med om du bara stannar i Tallinn i ett par dagar och den medeltida känslan är här påtaglig.