Hem » Sevärdheter » Alexander Nevskijkatedralen

Alexander Nevskijkatedralen

Alexander Nevskijkatedralen är en rysk-ortodox kyrka som ligger på det upphöjda Domberget i Estlands huvudstad, Tallinn. Kyrkan restes år 1900 och arbetet påbörjades sex år tidigare. Under denna period var Estland en del av det ryska kejsarriket.

Katedralen ligger mittemot Dombergets slott som idag utgör hem för det estniska parlamentet. Det har gjort att många såg byggandet av katedralen som en rysk maktdemonstration. Det förde med sig att långa diskussioner om att riva katedralen funnits i Estland under dess självständiga år. Under dessa år mellan världskrigen under 1900-talet kom även ett flertal arkitekter med ritningar på hur platsen borde se ut, med nya byggnader. Men inget beslut om en rivning fattades, vilket är tur för den som gillar vackra byggnader.

Katedralen är en fantastisk byggnad med typisk rysk stil och den är ritad av Mikhail Preobrazhensky. Den har fyra torn med lökkupoler och spiror med kors och går under stilen Neo-bysantinsk. Alexander Nevskijkatedralen är Estlands största kupolkatedral och den är dedikerad till den ryska nationalhjälten och helgonet Alexander Nevskij som vann ett krig mot svenskar, finnarna och tyskarna under 1200-talet. Kriget tog till stor del plats i dagens Estland och därför hedrades helgonet med en kyrka på estnisk mark.

Även katedralens insida är fantastiskt utsmyckad med mycket detaljer och mycket guld. Det finns flera fantastiska målningar och avbildningar av Jesus och olika ryska helgon.

Eftersom Sovjetunionen var officiellt icke-religiös så förstördes många kyrkor under dess styre. Inte denna och sedan Estland blev självständigt har de valt att bevara den ryska kyrkan och sköter om den på bästa sätt.

Kyrkan är öppen för allmänheten de flesta dagarna och väl värd ett besök.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.