Hem » Sevärdheter » Rådhuset i Tallinn

Rådhuset i Tallinn

Tallinns rådhus är ett av de bäst bevarade rådhusen i hela Europa och det har stått på sin plats sedan medeltiden. Första gången som rådhuset omnämns var redan år 1322 och redan då låg det vid det gamla rådhustorget. En stor renovering blev det dock i början av 1400-talet och byggnaden fick den fasad som finns kvar än idag. Rådhuset hade sitt 600-årsjubileum år 2004. Det är inte många byggnader som är så gamla som fortfarande är bevarade på samma sätt som Tallinns rådhus.

Rådhusets mest berömda och omtyckta detalj är byggnadens vindflöjel som ligger högst upp på det kända rådhustornet. Flöjeln kallas för Gamle Toomas och den har blivit en symbol för Tallinn och Estland likt stadshuset i Stockholms tre kronor är en symbol för Stockholm och Sverige.

Huset har sedan medeltiden varit hjärtat av Tallinn och en samlingslokal för de styrande i staden. Här har mer eller mindre alla viktiga beslut angående staden fattats och även flera beslut gällande Hansan. Bland annat omnämns Tallinns råd i ett dokument från maj år 1248 då den danske regenten Erik V erkände Tallinn som en del av Hansan.

Rådhuset fungerar dock inte enbart som centrum för stadens beslutsfattande. Här hålls även konserter, mottagningar och andra festligheter. Mottagningsrummet, som är fantastiskt vackert, ligger på byggnadens andra våningsplan och är en stor sal med plats för tusentals personer. Det finns även en stor källarsal, som ett valv, vilken är öppen för allmänheten och rymmer olika konstutställningar och även försäljning till dess besökare.

Det finns mängder av myter, legender och sagor om det gamla rådhuset och som turist går det bra att få guidade turer och höra alla berättelser med anor från 600 år sedan.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.