Hem » Sevärdheter » Domberget i Tallinn

Domberget i Tallinn

Domberget ,som på estniska heter Toompea, är en del av den gamla stadskärnan i Tallinn. Berget är en ungefär 30 meter hög kulle där stora delar av staden ligger på ett mycket vackert sätt. Kullen täcker en yta på runt 100 kvadratkilometer och flera centrala estniska organ har sina huvudkontor på Domberget. Bland annat ligger parlaments- och regeringshuset här.

Enligt legenden så är Domberget ingen naturlig kulle utan en grav för Kalev, en central figur i den estniska mytologin. Legenden säger att den restes av hans hustru Linda som hedrade sin avlidne make och att den upphöjda grav hjälpte henne att sörja.

På Domberget ligger ett träslott, som troligen byggdes under 1000-talet av de befolkningsgrupper som då bebodde det dåtida Estland och som hette Revalia. Domberget är en av de platser som först förvärvades av det som idag är Estland.

På kullen finns även ett annat slott, Dombergsslottet, som toppas med Lång-Hermanns torn. Detta torn byggdes under 1300-talet och renoverades under 1500-talet och blev ännu högre. På tornets topp viftar den estniska flaggan och genom åren har den dåvarande maktens flagga viftat här. Slottet har en rik historia och har bland annat fungerat som bostad åt ett par danska regenter genom åren.

Domberget har även under en tid varit en egen stat med egen administration och egna privilegium och lagar. Så var det fram till 1889 då Domberget återförandes med övriga Tallinn. De egna lagarna fanns dock kvar fram till år 1944.

Kullen är en fantastisk turistattraktion varifrån utsikten är helt otrolig. Dessutom vimlar det här av medeltida fantastiska byggnader med en otrolig historia. Eftersom Domberget tillhört olika länder med olika kulturer så har de olika byggnaderna sin egen prägel beroende vem som regerade medan de byggdes.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.