Mat och Dryck
Tallinn är en ganska stor stad och hit kommer många turister. I och med det är även utbudet av mat och dryck stort. I restaurangväg går det att hitta det mesta och det finns gott om restauranger inspirerade av andra kulturer såsom franska, spanska och italienska restauranger, japansk sushi och amerikanska sportbarer. Är du dock ute efter en mer lokal upplevelse så ska du våga testa det estniska köket.
Estnisk kokkonst är till stor del uppbyggd på jordbruksprodukter. Man finner mycket kött, potatis, ägg och mjölk. Dessutom är fiskandet utbrett och lax, ål, sik och torsk är populära ingredienser. Man äter även sill men inte på samma sätt som i Sverige utan här är det en saltare variant som är stekt.
En klassisk estnisk rätt är dock pirogen. Här äter man piroger väldigt ofta och på stan vimlar det av pirogstånd. Det är bröd fyllt kött-, vitkåls-, ägg- eller morotsfyllning som gäller.
En annan estnisk klassiker är ühepajatoit, vilket är estniska och betyder ungefär mat som kokats i samma gryta. Det är fläskkött, vanligast bogfläsk, som kokats tillsammans med lagerblad och salt i vatten. Sedan lägger man i skurna bitar av morot, kol och andra rotfrukter som man har tillgång till. När köttet börjar mörna så lägger man i potatis. Efter det lägger man en deg av ägg och mjöl ovanpå allt och samtidigt som grytan är färdig så har det bakats ett bröd ovanpå.
Julen är en viktig högtid i Estland och maten spelar en viktig roll. Besöker man Tallinn under julen ska man passa på att testa deras lokala favoriter. Blodkorven är ett måste på ett estniskt julbord precis som rimmat fläsk och en speciell sorts julkorv som är vit.
Vad det gäller drycker så är Estland en stor producent av både öl och vodka. Det finns ett par, tre stycken stora producenter av öl varav den mest kända är Saku. De har ett stort bryggeri i Tallinns utkanter och många turister besöker varje år bryggeriet. Ölen produceras på samma sätt som i Tjeckien och är mycket omtyckt. Dessutom är priserna på öl mycket billiga jämfört de svenska, både i affären och ute på krogen.
Detsamma gäller vodkan och för en svensk tjugolapp får ungefär fem centiliter vodka på restaurang. Här är vodkan en populär måltidsdryck och det är inte ovanligt att man dricker ett helt dricksglas till maten. Den största producenten är Viru Valge som även har mycket god kvalitet. Många turister passar på att köpa med sig ett par flaskor hem eftersom det är flera gånger billigare än på systembolaget.