Hem » Information » Tallinn

Tallinn

Tallin är Estlands huvudstad och ligger belägen, 48 meter över havet, vid Finska viken i de norra delarna av landet. Staden breder ut sig över cirka 160 kvadratkilometer och har en befolkning på strax över 400 000 personer. I Estland totalt bor det cirka 1,4 miljoner människor. Vädret i Tallinn liknar det svenska och somrarna är varma och vintrarna halvmilda. Befolkningen utgörs till den största delen av ester men det finns även en rysk minoritet. Detsamma gäller språket. Estniska är huvudspråk och det som talas av de flesta på gatorna. Vissa pratar ryska och alla läser ryska i skolan. Engelskan är inte jätteutbredd men de Tallinn-bor som har kontakt med turister talar oftast hjälplig eller god engelska. Valutan i Estland heter Kroon och kallas ofta för estniska kronor. 1 Kroon motsvarar ungefär 65 svenska öre.

Tallinn ligger i tidszonen UTC +2 vilket gör att de ligger en timme före svensk tid. Det vill säga att när klockan är 12 i Sverige så är den 13 i Tallinn.

Till Tallinn tar man sig enklast genom att flyga eller åka båt. Från flera platser i Sverige går båtar till staden och det finns en flygplats som heter Tallinn Ülemiste (TLL) i närheten av staden.

Restaurangutbudet i Tallinn är stort och det finns mängder av olika restauranger med både nationella och internationella menyer. De estniska restaurangerna domineras med mat inspirerad av det ryska och östeuropeiska köket. Det vanligaste och mest populära att äta är kötträtter av olika slag samt olika typer av soppor. Vad gäller dryck så är Estland en erkänd producent av både vodka och öl och de är trevliga alternativ att pröva på när man är här. Att äta på restaurang eller ta en öl ute är väldigt billigt i Tallinn om man jämför med svenska priser. På restauranger tar personalen gärna emot lite dricks som tecken på att de gett god service. Detsamma gäller bar-, taxi och hotellpersonal. Annars förväntar sig inte folk dricks i Estland.

Kranvattnet i Tallinn har en annan bakterieflora än den vi svenskar är vana vid så det kan vara klokt att inte dricka eller borsta tänderna i det om man vill undvika att bli sjuk. Det finns dock gott om alternativ till vatten på flaska och det kostar inte särskilt mycket att köpa.

Tallinn har en hel del shopping att erbjuda och öppettiderna påminner om dem hemma i Sverige. Vissa affärer och butiker kan dock ha lunchstängt mitt på dagen. Det som är billigt att handla med sig hem är framförallt alkohol men även på konstverk kan man fynda. Det finns flera marknader runt om i staden där man verkligen kan göra riktiga klipp.