Hem » Sevärdheter » Kalamaja

Kalamaja

Kalamaja är ett område i Põhja-Tallinn, som ligger i stadens norra delar. Det har tidigare hetat Fischermay eller Fischermai, vilket var den tyska benämningen på området.

Mest känt är området för sin stora begravningsplats. Det var tidigare stadens äldsta begravningsplats som fortfarande användes. Här låg tusentals gravar fyllda med ester och svenskar som levde i, och i närheten av, Tallinn.

Begravningsplatsen var aktiv i hela 400 år mellan 1500-talet och fram till år 1964 när den förstördes helt under den sovjetiska ockupationen som då rådde i Estland. Platsen förstördes eftersom den inte var i rysk-ortodox stil och i samma veva som Kalamajas begravningsplats ödelades så renoverades en begravningsplats till rysk-ortodox stil i Tallinns södra delar. Där fanns även många ryssar redan begravna medan det inte fanns några alls i Kalamaja.

Nu är platsen för den gamla begravningsplatsen en park, Kalamaja kalmistupark, som är öppen för allmänheten. Det finns ingen direkt synlig och tydlig koppling till platsens tidigare status. Det finns emellertid en liten tavla med en kort beskrivning av vad som tidigare fanns på platsen, på sidan av ett återuppbyggt kapell i parken.

Det enda beviset som finns över vilka som faktiskt låg begravda på platsen är ett register över begravningar och några gamla kartor som finns i Tallinns stadsarkiv.

Parken är mycket vacker och det är populärt att promenera här. Många söker sig även till platsen för dess rika, om än något undangömda, historia.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.